Downloads


Hγκαλερί Bernier-Eliadesτην Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, 19:00-22:00, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese. Ο καλλιτέχνης εκθέτει για δεύτερη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.

 

Ο Jonathan Meese (γεν. 1970, Τόκυο) εμφανίστηκε στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή το 1998 και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους υποστηρικτές της σύγχρονης τέχνης. Είναι γνωστός  για το πολύπλευρο έργο του, που περιλαμβάνει πληθωρικούς πίνακες (που μπερδεύουν προσωπικά ιερογλυφικά και κολλάζ), εγκαταστάσεις, εκστατικές περφόρμανς, γλυπτά, σχέδια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.

 

Στην έκθεση αυτή ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από καινούργια ζωγραφικά έργα.

 

Oπυρήνας της δουλειάς του Meeseπαραμένει μια αδυσώπητη αίσθηση της ιστορίας, από την οποία ξεπροβάλλουν φιγούρες, σύμβολα και αντικείμενα που γίνονται αργότερα ένα μυθολογικό σύμπαν που συμπληρώνει το έργο του και τραβά μέσα του τον θεατή δια της βίας.

 

Ο Meeseξεδιπλώνει τα υλικά του σε μεγάλες επιφάνειες και πάνω σ’ αυτές παραθέτει μυθολογικές φιγούρες, κολλάζ, χρώματα και αποσπάσματα με έναν ισχυρό κι εκφραστικό τρόπο. Στη δουλειά του διακρίνει κανείς μία ιδιαίτερη ματιά προς τις πιο επιθετικές ή τραγικές φιγούρες της ιστορίας. Προσωπικότητες όπως ο Νέρωνας, ο Ιμχοτέπ, ο Καλιγούλας, ο Στάλιν, ο Μουσολίνι, ο Χίτλερ, έχουν εμφανιστεί στα έργα του και μπορεί να συνυπάρχουν μαζί με αυτοπροσωπογραφίες του ίδιου του Meese, αλλά και παραπομπές από λογοτεχνικά αποσπάσματα της ιστορίας ή ιδεολογικές και πολιτικές δηλώσεις.

 

Τα καινούργια του ζωγραφικά έργα, είναι καρπός μιας νέας φάσης εξερεύνησης του μέσου. Οι πίνακες ξεχειλίζουν από κολλάζ, σλόγκαν και γκραφίτι, ισορροπώντας κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και τη βία. Ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει μία σύγκρουση ανάμεσα σε βερνίκια και impastos, δυναμικές πινελιές και φίνες γραμμές.

Τα γλυπτά του προκύπτουν από ένα προσωπικό μυθολογικό σύμπαν που συνδυάζει τις δυνάμεις του καλού και του κακού με αναφορές στην αρχαιότητα, την ιστορία και τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.

 

Έργα του Jonathan Meese βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως: ΜΟΜA-Νέα Υόρκη, CentrePompidou-Παρίσι, LouisianaMuseumofModernArt-Νέα Ζηλανδία, Συλλογή Saatchi. Έχει πάρει μέρος σε σημαντικές εκθέσεις όπως: Μπιενάλε του Βερολίνου, 1998, “GenerationZ“,PS1-Νέα Υόρκη, 1999, “NewBlood“, SaatchiCollection-Λονδίνο, 2004, “Dionysiac“, CentrePompidou-Παρίσι, 2005.  Toν Δεκέμβριoτου 2010 το μουσείο MOCA-NorthMiami, φιλοξένησε μεγάλη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Έχει κάνει σημαντικές περφόρμανς, μεταξύ των οποίων: ο αυτοσχεδιασμός για τον Parsifalτου Βάγκνερ στο Staatsoper, Βερολίνο, 2005, και το NoëlCowardisBack, στην TateModern, 2006.

Το 2010 σχεδίασε τα σκηνικά για την παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας “Dionysus”, μια νέα όπερα του WolfgangRihm  πάνω στον τελευταίο κύκλο ποιημάτων του Nίτσε “Dionysus-Dithyrambs”.

O Jonathan Meese zει και εργάζεται στο Βερολίνο.

 

Ιστότοπος καλλιτέχνη: http://jonathanmeese.com

Christiane Löhr lives in Cologne, Germany and Prato, Italy. She earned her Master’s degree under Jannis Kounellis at the Kunstakademie Düsseldorf and has become known internationally through her participation in various exhibitions including the 49th Venice Biennale in 2001, her exhibition at the Villa e Collezione Panza in Varese, Italy in 2010, at the Vangi Museum, Shizuoka in 2015 as well as at Kunsthaus Baselland/Muttenz in 2016. In 2018 her works have been shown in a solo exhibition at Skulpturenpark Waldfrieden / Tony Cragg Foundation, Wuppertal, and with a spatial installation in a group show at Kunsthalle Tübingen. In 2018 she was conferred the ‘grant award’ of The Shifting Foundation, California.